"Együtt a Szatmárban" - Szamoskér

Szavazás
Részt veszel-e a programokon?
    Igen
    Nem
    Talán
    Nem érdekelnek az ilyen témájú rendezvények
    Csak azon amelyik érdekel
 
logo_leader
 
logo_umvp

Egészséges életmód

 
 INDULÁS REGGEL 9:00!!!!!!
 
Motivációnk:

Az egészség ritkán jelent kulcsfontosságú prioritást a fiatalok számára. Ugyanakkor bizonyos (az elhízással, az alkohollal, a dohányzással és a kábítószerekkel összefüggő) egészségügyi problémák gyakran már korán jelentkeznek.
Az életmód a gyermek- és fiatalkorban alakul ki. Valószínű, hogy aki ebben az életkorban helyes szokásokat vesz fel, általában véve egészségesebben él később, és ezzel megelőzheti a felnőttkori krónikus betegségek kialakulását.
Az Európai Unió 27 tagállamában élő fiatalok ma összességében minden eddiginél jobb egészségnek örvendenek. Ennek ellenére továbbra is számos veszély leselkedik rájuk, köztük a stressz, a túlzott alkoholfogyasztás, a dohányzás, az egészségtelen táplálkozás, a testmozgás hiánya, a balesetek és a nemi úton terjedő betegségek.
Sok fiatal egészségére van romboló hatással, hogy szegénységben, hátrányos körülmények között, egészségtelen környezetben él, tanul és dolgozik.

Az önkormányzat felismerve a prevenció fontosságát, egy napot az egészséges életmód jegyében szeretne eltölteni a térség fiataljaival, kihasználva ezt a napot a mások egészségéért való tenni akarásra is, azaz az egészséges életmód mellett a véradás fontosságára is fel kívánja hívni a fiatalok figyelmét, amely az életmentő gyógyítás mellett a humanizmus és az empátia egyik legszebb kifejezőeszköze lehet.
A véradás fontossága ugyanis megkérdőjelezhetetlen, aki egyetlen egyszer vért ad, akár három életet is megmenthet.
 

Fontos adat: A tízmillió lakoshoz képest kevés, mindössze 80 ezer a fiatal, 18-30 év közötti véradó Magyarországon.
 

Programterv:
 

A program helyszínét együttműködési megállapodás keretében a Gabrien Néptánc és hagyományőrző Egyesület biztosítja Géberjén településen. A teljes rendezvény ott kerül megrendezésre.
A településre a fiatalok és a résztvevők terveink szerint kerékpárral érkeznek a környező településekről. Az útvonal előre egyeztetett.

08.00 - 11.00 Érkezés Géberjén településre kerékpárral, regisztráció, vendégek fogadása
11.00 - 12.30 Előadás és közös beszélgetés az egészséges életmód fontosságáról, Géberjéni tanösvény látogatása,
12.30 - 13.30 Ebéd kizárólag egészséges alapanyagok felhasználásával
13.30-14.30 Elsősegélynyújtásról bemutató/oktatás a Magyar Vöröskereszt részvételével
14.30 -17.00 Egészséges életmód vetélkedő az ifjúság számára/kerékpárral a Szamos parton
17.00- Kötetlen beszélgetés, zene, kikapcsolódás

Közben 11.00 órai kezdettel, a Magyar Vöröskereszttel együttműködve a fiatalok és a rendezvényre ellátogatók körében véradást szervezünk.